• Omwille van COVID-19 strikte leveringsvoorwaarden
  • Straal van max. 20km rond Kortenberg en Zoutleeuw
  • Minimum bestelbedrag van €50,00 (incl BTW).
Home » Barbecue » Smokey Olive Wood

Smokey Olive Wood

Olijfhout heeft een unieke, milde en intense smaak. Het brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor de BBQ. Wij hebben voor iedere barbecue, grill of smoker de juiste korrelgrootte. Lees onderaan het verhaal achter Smokey Olive Wood.

Het verhaal achter Smokey Olive Wood

Spanjaarden zijn dol op het roken van gerechten. Zij gebruiken hier andere houtsoorten voor dan we hier in Nederland gewend zijn. Smokey Olive Wood brengt exclusieve houtsoorten waar je mee kunt experimenteren en nieuwe smaakcombinaties kunt maken. Het rookhout is er in olijf, sinaasappel, citroen, amandel en steeneik. Iedere houtsoort heeft zijn eigen bijzonder verhaal en smaak. In dit artikel nemen we je helemaal mee!

De oorsprong

Het verhaalt begint met Stéphane, Wolfram en Tino. Tijdens een verblijf in Andalusië hebben zij de heerlijke smaak van vlees, vis en groente bereid op olijfhout leren kennen. Het was een geweldige ervaring om te zien hoe de strand restaurants aan het einde van de ochtend beginnen met de voorbereiding van hun BBQ’s langs en op het strand. Het olijfhout op de barbecues, aangestoken met gedroogde citrusvruchten, zorgt met die vruchten voor een heerlijke geur. De sfeer die daardoor ontstaat is bijna niet te beschrijven.

Terug thuis hebben ze naar olijfhout gezocht om die heerlijke geur en smaak belevenis ook thuis te kunnen beleven. Helaas bleek dit erg moeilijk te vinden. Behalve in Spanje natuurlijk! Dus brachten ze olijfhout rechtstreeks uit Spanje mee, en besloten ze om deze prachtige, zoete, aromatische smaak met andere BBQ liefhebbers te delen.

Ze ontdekten nog meer BBQ pareltjes in Spanje: sinaasappelhout, traditioneel in Valencia voor het bereiden van paella en bijvoorbeeld de steeneik. De boom waar de eikels aan groeien waar de heerlijke Iberico varkens onder scharrelen en zich vol stoppen met de eikels.

 

Het productie proces

Voor het maken van de Smokey Olive Wood producten wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijk en onbehandeld hout uit Spanje. De producten bevatten geen additieven of kunstmatige smaakstoffen.

De verjonging en het onderhoud van de aanplant van sinaasappelbomen, citroenbomen, olijfbomen, steeneik en amandelbomen levert verschillende houtsoorten op. Snoeien en vernieuwing van de plantages levert zowel takken als stamhout en wortelhout op. Na het oogsten worden de verschillende houtsoorten gekloofd en minimaal een jaar gedroogd. Na dit drogen wordt het hout verwerkt in rookmot, chips en chunks.

Om het beste eindresultaat te krijgen worden de verwerkte producten in de laatste stap van het proces nogmaals in een droogoven gedroogd en daarna verpakt.

Gebruik van Smokey Olive Wood producten

Voor elke barbecue, grill, smoker of rookoven biedt Smokey Olive Wood de juiste (korrel) maat hout. Kenmerkend voor onze houtsoorten is de hoge dichtheid. Daarom brandt het langzaam, en is er minder hout nodig voor hetzelfde resultaat.

De fijne, milde en aromatische rook van mediterrane houtsoorten verbetert de smaak van je gerechten. Smokey Olive Wood geeft je gegrilde gerechten een unieke, mediterrane en lichte rooksmaak.

 

Smaakomschrijvingen en combinatie suggesties:

Rookhout van olijfhout

Afkomstig van zorgvuldig geselecteerd natuurlijk wortelhout van olijfbomen. In de wortel zit namelijk veel meer smaak! Olijfhout wordt traditioneel door de Andalusische grillrestaurants aan het strand gebruikt om visgerechten te bereiden. Sterke rooksmaak. Geeft typische fijne en milde aromatische smaak van de rook van olijfhout. Past goed bij varken, rund, gevogelte en lam, maar ook bij groeten en vis.

 

Rookhout van sinaasappelhout

Gemaakt van speciaal uitgezocht sinaasappelhout. Sinaasappelhout wordt traditioneel in de regio van Valencia gebruikt om de Paella te bereiden. Op open vuur wordt de Paella dan in grote zwenk pannen bereid, zo kan de rook van het sinaasappelhout nog een lichte smaak aan de traditionele Paella geven. Geeft een fruitige en frisse smaak. Te combineren met vis, varken, gevogelte en rund. 

 

Rookhout van amandelhout

Van alleen de beste en natuurlijke amandelbomen wordt dit rookhout gemaakt. Middelmatige tot sterke rooksmaak. Geeft de typische, milde en fijne notensmaak van de rook van amandelhout. Lekker bij vooral rund, maar ook bij gevogelte, lam en varken.

 

Rookhout van steeneik

Iedereen kent de Iberico varkens uit Spanje. Deze grazen in de bossen en op het menu staan hoofdzakelijk eikels van, je raad het al, de steeneik! Daarom geeft het rookhout net een wat verfijndere en diepere smaak. Een redelijk zware maar toch fijne notensmaak van de rook van steeneik. Hoe gaaf is het om een mooi stuk Iberco (bijvoorbeeld spareribs) te roken met hout uit de natuurlijk omgeving van dezelfde beesten? Lekker dus met varken maar ook vooral met rund, gevogelte en lam.

 

Rookhout van citroenhout

Van de beste citroenbomen wordt rookhout gemaakt. Citroen geeft een fruitige en frisse smaak wat goed combineert met gevogelte, vis en varken.